Poslovno okolje v Izraelu

goisrael.com

Doma
O Nas
Storitve
Poslovno okolje v Izraelu
Kako Odpreti Pedjetje v Izraelu
Spisek ustanov
Poslovne priložnosti
Kontakt

 

 

 

 

 


Poslovni Običaji

Izraelski poslovni običaji so zelo direktni in informativni ter hkrati sproščeni, poslovna kultura je gostoljubna in prijazna.

Izraelci so v primerjavi z Evropejci veliko bolj neposredni, samozavestni in zelo vztrajni. Poslovanje je konkretno, živahno in hitrega tempa. Osebne povezave med poslovneži so v očeh Izraelcev na najpomembnejšem mestu. Kolegi in poslovni partnerji si radi vzamejo čas, da se dodobra spoznajo, popijejo kavo ali gredo skupaj na malico oz. kosilo.

Izrael je mlada država z malo naravnimi dobrinami. Izrael je tudi država, ki se pogosto srečuje z različnimi neugodnimi okoliščinami. Ti faktorji vplivajo na vsa področja izraelske kulture, vključno s poslovnim okoljem. Izrael je znan po imenu »Start-Up Nation«, zato ni naključje, da je izraelski poslovni svet prezet s tehnologijo in inovacijami. Izraelci visoko cenijo inteligenco in kreativnost ter odprto kazejo visoko spoštovanje strokovnjakom na svojih področjih.

Stil vodenja v Izraelu je največkrat izveden kot sodelovanje, koncept hierarhije v skupinah praktično ne obstaja. Izraelskim poslovnežem so bolj kot vse pomembne rešitve in rezultati. Vsakomur je dana možnost, da izrazi svoje mnenje. V Izraelu je gostoljubje ena najbolj močnih in pomembnih vrednot in Izraelci se vedno znova trudijo pri prilagajanju drugim kulturam.

 

Poslovni bonton v Izraelu

Pravilni bonton na poslovnih srečanjih v Izraelu se precej razlikuje od tistega v številnih drugih državah.

Poslovni bonton v Izraelu je sproščen. Velika večina Izraelcev se ob srečanju rokuje,  z izjemo zelo vernih judov, ki se ne rokujejo s predstavniki nasprotnega spola.

Pri sodelovanju z verskimi kolegi je potrebno vedeti, da le-ti niso dosegljivi ob sobotah (od sončnega zahoda v petek in do sončnega zahoda v soboto). Glede na to, da nekateri judje sledijo prehranskim  »košer« zakonom, je v navadi, da se ob pripravi in serviranju hrane in pijače povpraša po morebitnih posebnih zahtevah.

Izraelci se ob poslovnih srečanjih ponavadi oblačijo preprosto, včasih celo zelo preprosto (velikokrat s preprosto polo majico; brez suknjiča in kravate). Ob sodelovanju z vernimi judi je primerno nositi bolj konzervativna oblačila; ženske naj bi se izogibale globokim dekoltejem in kratkim krilom.

Poslovne vizitke se ponavadi izmenjujejo na začetku ali koncu prvega srečanja. Primerno je, da so vizitke natisnjene tudi v angleškem jeziku.

Poslovni jezik: mednarodno poslovanje se izvaja v angleškem jezik, interno poslovanje pa v hebrejskem jeziku.

Delovni dnevi in uradne ure: Uradni delovni teden se prične v nedeljo in konča v četrtek. Judovska sobota se začne v petek ob sončnem zahodu in konča v soboto ob sončnem zahodu. Muslimani ne delajo ob petkih. Nekateri kristjani ne delajo ob nedeljah. Tipični delavnik se prične ob devetih zjutraj in traja do šestih zvečer, nekatera podjetja delujejo neprekinjeno.

Prazniki: največ judovskih praznikov se odvija v septembru ali oktobru zato se je bolje izogibati načrtovanju sestankov v tem času. Pomembno je tudi vedeti, da je muslimanski delavnik skrajšan v času Ramadana, meseca, ko se muslimani ob dnevnem času postijo.

Predstavljanje – popolnoma običajno je, da se ljudje med seboj kličejo le po osebnem imenu. Naziv Mr., Mrs. ali Dr. je uporabljen v znak spoštovanja. Povabite ljudi, da vas kličejo po osebnem imenu, komunikacija bo tako takoj bolj intimna in iskrena.

Darila: Podjetja ponavadi strankam pošiljajo darila v prazničnem času. Judovski prazniki vključujejo Passover v zgodnji pomladi in Rosh HaShana zgodaj jeseni.  Penina ali cvetlice so ponavadi primerno darilo ob sklenitvi večjega posla.

Enakost spolov: Izraelska družba je na splošno zelo egalitarna in ženske se v poslovanju obravnavajo kot enake moškim.

Viri:

Kako Odpreti Pedjetje v Izraelu

Spodaj je priložen kratek povzetek birokratskih in pravnih postopkov za vključitev in registracijo novega podjetja v Izraelu. Opisuje postopke, čas in stroške, povezane z uvedbo komercialnega ali industrijskega podjetja, ki ima do 50 zaposlenih ljudi.

No. Postopek Trajanje Stroški
1 Pridobiti registracijo dokumentov podjetja, overjenih od odvetnika 3 dnevi preveriti
2 Datoteka z registrom podjetij. Ministrstvo za pravosodje. 2 dneva preveriti
3 Registracija za davke pri ministrstvu za finance. 7 dni preveriti
* 4 Registracija za DDV na Ministrstvu za finance, carino in Oddelka za DDV 1 dan, skupaj s 3. postopkom preveriti
* 5 Registracija pri Nacionalnegem inštitutu za zavarovanje 7 dni, skupaj s prejšnjim postopkom preveriti

 

Povezava za ogled natančnejših postopkov in potrebne dokumentacije:
http://www.doingbusiness.org/…/starting-a-business

Podatki o poslovanju v Izraelu:
http://www.doingbusiness.org/…/#starting-a-business

 

SL2

goisrael.com

Spisek ustanov